DE BOOT HAP & TAP HORECA
Het begon met meubelmakerij De Beleving, het dromen over ‘en meer’ deden ze altijd al. Ondernemers Daan Lindeboom en Gerdien Bleijenburg richtten De Ontspanning BV op en openden afgelopen jaar restaurant De Boot Hap & Tap. “We grapten; op een dag beginnen we een eigen tent. Die sfeer vinden we leuk. Toch vinden we er vaak iets van. Ja, we zijn wel een beetje eigenwijs, dus doen we het zelf.”
De sprong van meubels naar horeca komt niet helemaal uit de lucht vallen: Daan was een tijd lang bedrijfsleider van cafés en Gerdien fervent hobbykok. Daan: “De liefde voor het vak was er al. En na 10 jaar Beleving kwam er ruimte voor een nieuw avontuur. We doen dit samen, dat kan niet anders. We vullen elkaar aan, zijn op elkaar ingespeeld. Gerdien is van het opstarten en de ideeën. Ik ben uitvoerder en verbouwde de boot om tot wat het nu is. We bevragen elkaar waar nodig en denken na over wat de ander zegt.”
Bewuste keuzes
Het nieuwe speelveld vraagt kennis over routing, personeelsplanning, logistiek, producten en van de doelgroep. Gerdien: “We maken onze keuzes bewust. Of het nu gaat om het inkopen van onze ingrediënten, het verwerken van ons afval of het opstellen van ons menu: we willen nagedacht hebben over wat, met wie, hoe en waarom we iets doen. Wij werken bijvoorbeeld zoveel mogelijk met verse, eerlijke ingrediënten van Nederlandse bodem.” “DE AANDACHT DIE WE AAN DE INRICHTING BESTEDEN, WORDT OPGEMERKT.”
Ondernemerschap
Restaurant De Boot is gevestigd op een groot schip in de haven van Amersfoort. Een unieke locatie met een zonnig terras. Dit deel van Amersfoort, de Nieuwe Stad, is volop in ontwikkeling. Daan: “Dat maakt het ook spannend, we moeten er hard voor werken en het uit zien te houden. Daar gaan we voor. Ondernemerschap vraagt lef. Als je snel geld wilt verdienen, dan ga je hier niet voor. De keuzes die we gemaakt hebben, van meubels tot keukenapparatuur, zijn voor de lange termijn. Het moest toekomstbestendig zijn en kloppend bij wat wij voor ogen hebben.” De Boot was voorheen een partycentrum. Het interieur was donker, ramen afgeschermd. Daan: “We hebben alles gestript. Toen zag je de potentie. Mensen die nu binnenkomen zeggen: het is veel groter dan ik dacht. We hebben alles wit gespoten, behalve de tegelwand. Die kwam achter plakfolie vandaan en werd het vertrekpunt voor het interieur. “
Interieurontwerp
Gerdien zorgde voor het interieurontwerp, vanuit haar rol als ontwerper bij De Beleving. Er kwamen verschillende zitjes met verschillende stoelen. Een barstoel met armleuning om comfortabel hoog te zitten, fijne lounge stoelen voor het lezen van een krantje en verschillende stoelen met zachte of juist stevige kuip. “Alle stoelen zitten lekker. Dat is een bewuste keuze: je bent een middag of avond uit, dus blijf lekker zitten. We komen niet om 21.00 uur aan je tafel staan om de laatste ronde aan te kondigen. Liever sluiten we om 23.00 uur af met een biertje. Dat is een ander verdienmodel ja, wij willen overal meerwaarde aan toevoegen, we vragen ons af hoe we het zelf zouden willen ervaren. Je bent dus ook welkom om hier te werken, al teer je de hele middag op een bakje cappuccino.”
Aandacht voor details
De keuze voor een vloer was snel gemaakt: wit met groen, goud en roze. Gerdien: “De leverancier gaf aan dat iedereen deze vloer leuk vond, maar dat niemand het durfde. Wij wel, kom maar op.” Voor de bar werden kasten op maat gemaakt door De Beleving. Dat was nodig omdat de boot daar in een punt loopt. Ook kwam er een op maakt gemaakt flessen- en glazenrek.
Opvallend is de aandacht voor details: goudkleurig bestek, waxinelichthouders en theezeefjes bijvoorbeeld. Er kwam een wand met prenten van Amersfoort, als ode aan de thuishaven en knipoog naar de keuze om vooral lokaal te werken. Een deel van de prenten komt van de muur bij de vader van Gerdien. Daan: “De aandacht die we aan de inrichting besteden, wordt opgemerkt. Gasten komen niet alleen voor goed eten, het gaat ook om de beleving. Kijk om je heen, zelfs het cafetaria op de hoek doet moeite om het er goed uit te laten zien. Het is dus heel belangrijk om aandacht te besteden aan je interieur.”
Minimale input, maximaal effect
Gerdien: “De Beleving is goed in meedenken, wat heb je nodig. Voor een goed ontwerp moet je de juiste vragen kunnen stellen. Daarvoor is kennis nodig en die hebben we letterlijk aan boord. We zitten er zelf middenin. Dat is onze toegevoegde waarde, we begrijpen waar je tegenaan kunt lopen. En we denken als ondernemer: ook met een beperkt budget en met wat er al is, kun je aan de slag. Met minimale input een maximaal effect.”
Gelukt
De Boot wordt als feestlocatie gebruikt voor borrels, verjaardagen en bruiloften. Gerdien: “We hebben zelfs een eigen BABS aan boord, hoe leuk is dat? Hier stap je letterlijk het huwelijksbootje in.” Daan: “Het feit dat wij een restaurant hebben, dat het gelukt is om dit te realiseren, is zo tof. Als klanten het ervaren als fijne plek, dan komt het samen. Dat is voor ons genoeg, het is gelukt!”
Interieurontwerp
Op zoek naar een interieur of specifieke meubels voor jouw café, restaurant, strandtent of wijnbar? Kun je wel wat advies gebruiken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben zelf een achtergrond in de horeca en dat helpt.