Onderwijs

Burgemeester Westerbeek van Eertenschool

nterieur leerplein Burgemeester Westerbeek van Eertenschool
BURGEMEESTER WESTERBEEK VAN EERTENSCHOOL BASISONDERWIJS

Hoe kunnen we ons onderwijs verbeteren? Een rijke leeromgeving bieden zonder helemaal van het klassensysteem af te stappen? Groeien naar meer bewegend leren en het werken met een rijke leeromgeving zoals bij kleuters, maar dan voor alle groepen? De Burgemeester Westerbeek van Eertenschool zette een grote stap naar hun ideaal met een flexibel leerplein.

Uitproberen

Het team van de Burgemeester Westerbeek van Eertenschool maakte een begin met een leerplein en probeerde uit wat wel en niet werkt. Toen bleek dat dit het onderwijs ten goede kwam, werden wij ingeschakeld om van het leerplein een praktische en sfeervol geheel te maken.

Aan tafel

Onze Gerdien en onderwijsvormgever Ellen Kuster schoven aan bij leerkrachten Sabine Hendrickx en Petra Vinkestijn. Alle ideeën kwamen op tafel. Petra: “De ideeën van Ellen en Gerdien sloten aan bij onze wensen, ze begrepen goed wat wij wilden. De samenwerking was heel fijn.” Stap voor stap ontstond er een ontwerp. “We namen de tijd om gedegen keuzes te maken. Ook werden de kinderen betrokken; wat willen zij graag. Zij hadden vooral behoefte aan plekken die anders zijn dan in de klas. Hoog zitten bijvoorbeeld of juist lekker op de grond.”

Leerplein

“We zijn een compacte school met combinatieklassen. We willen instructies geven in de klas en het leerplein gebruiken voor de verwerking. Op deze manier kunnen we de combinatiegroepen op bepaalde momenten splitsen, worden de instructies minder onderbroken en is de betrokkenheid groter. Daarnaast kan de andere groep zonder afleiding zelfstandig werken en vragen stellen aan de coach op het leerplein. Kinderen uit verschillende groepen zitten hier bij elkaar en zo kan het zijn dat een kind van groep 3 naast een kind uit groep 7 zit. Onderling helpen de kinderen elkaar ook met hun werk. Kinderen moeten hier dus zelfstandig aan de slag kunnen, alleen of in groepjes. Er kunnen hier maximaal 40 kinderen aan de slag onder begeleiding van de coach.”

Het interieur

We zorgden voor hoge en lage werkplekken, groeps- en stiltewerkplekken en chillplekjes. Veel meubels werden hergebruikt. Wij voegden stilteplekken in de vorm van huisjes toe. Ook maakten we 3 hoge frametafels op wielen, deze kunnen zo ook los van elkaar gebruikt worden. Er kwam een wereldkaart van hout op de wand en treinbankjes en bartafels met krukken. Er kwam ook een loungebank op wielen. Al eens eerder gezien? Dat kan! Deze bank werd ontworpen door Dorien van studio Hagelslag.

Enthousiast

Petra: “Het leerplein werkt heel goed. Er is ruimte om te overleggen en ook om een plek te zoeken die past bij wat je gaat doen. De wereldkaart is een mooie eye-catcher. En de loungebank vinden de kinderen fantastisch. Ze zijn eigenlijk overal enthousiast over. De frametafels en de huisjes zijn zo bezet. Het gaat ook om de uitstraling. Het is een fijne werkplek geworden.”
“DE HUISJES, DE BANK, DE FRAMETAFELS; DE KINDEREN ZIJN EIGENLIJK OVERAL ENTHOUSIAST OVER.”

Volgende lezen

Interieur KC De Heksenketel
Interieur BSO Michiel