Blog

Opgeruimd staat netjes: 5 tips voor je klaslokaal of groepsruimte

Blog opgeruimd staat netjes
OPGERUIMD STAAT NETJES: 5 TIPS VOOR JE KLASLOKAAL OF GROEPSRUIMTE 26/06/2023

Bijna vakantie: de kans om eens flink de bezem door het klaslokaal of groepsruimte heen te halen. Maar hoe berg je het spelmateriaal, de kind-gegevens en de themakisten handig op? Hoe zorg je voor rust en ruimte? Wat zijn slimme opbergers? Wij geven 5 tips om na de zomervakantie opgeruimd te beginnen.

  1. Opruimen & uitzoeken

Ga lekker opruimen en uitzoeken! Kijk naar wat je echt gebruikt en wat niet. Alles wat je in de ruimte zet, moet je de hele dag door optimaal kunnen gebruiken. Durf dus keuzes te maken en te ontspullen. Minder spullen betekent meer ruimte, rust en focus. Geef alles een eigen plek en voorkom het stapelen op kasten en het volproppen van lades.
  1. Logische plek

Berg materiaal op een logische plek op: poppen horen in de huishoek, bouwmateriaal hoort in de bouwhoek, knutselmateriaal in het atelier. Zoek voor themaspullen een plek buiten je lokaal of groepsruimte. Hoe beter materiaal opgeruimd is, hoe beter het gebruikt wordt. Ook de functie van hoeken is hierdoor duidelijk, zo ontstaat er minder snel rommel.
  1. Prikkelende omgeving

Hoe ziet je ruimte eruit? Krijgen de kinderen zin om aan de slag te gaan? Denk goed na over je basisinrichting en de plek van alle functies en spullen. Wil je een rijke speel- en leeromgeving? Kies voor lage kasten, stapel zo min mogelijk en laat deksels weg. Zo kunnen kinderen het materiaal goed zien en zelf pakken.
  1. Clusteren & beperken

Orden en beperk je aanbod. Leg niet alle materialen klaar die je hebt, maar doseer en wissel af. Kies 10 boekjes voor in de bieb en 10 auto’s voor de garage. Zo blijven kinderen zich verwonderen en komen ze sneller tot spel. Leg de andere spullen in het magazijn of wissel materiaal uit met een andere groep. Kies 1 plek waar je werk van kinderen exposeert. Clusteren geeft veel rust.
  1. Slimme opbergers

Opgeruimd staat netjes! Dat gaat nog makkelijker met deze slimme opbergers:
  • Kastenwanden zijn multifunctioneel. Ze bieden opbergruimte, werkplekken, bankjes en zelfs een huishoek of poppenkast. Eén grote kastenwand werkt vaak goed.
  • De atelierbak is een handige kast op wielen met lades en ruimte voor scharen, potloden, verfflessen en kwasten op de bovenkant.
  • Garderobekasten op wielen en expositietafels met ruimte voor exposeren zonder werkruimteverlies zijn ook erg handig.
  • Een zithuisje of bakbankje met lades of een bouwtafel met bakken zijn fijne meubels met opbergruimte. Fijn want daarin kun je materiaal kwijt dat bij de hoek hoort.
  • Hebben de kinderen een eigen plek, maar wel een eigen laatje of bak? In een aantal losse trolleys berg je de laatjes makkelijk op. Ook fijn dat ze verrijdbaar zijn, zodat niet alle kinderen naar dezelfde plek hoeven te lopen.
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0766/9740/3717/files/De-Beleving-interieur-OnderwijsCornelis31.jpghttps://cdn.shopify.com/s/files/1/0766/9740/3717/files/De-Beleving-Interieur-Onderwijs-De-Dick-Brunaschool-61.jpghttps://cdn.shopify.com/s/files/1/0766/9740/3717/files/De-Beleving-interieur-OnderwijsCornelis33.jpghttps://cdn.shopify.com/s/files/1/0766/9740/3717/files/De-Beleving-Interieur-Onderwijs-De-Dick-Brunaschool-43.jpghttps://cdn.shopify.com/s/files/1/0766/9740/3717/files/De-Beleving-interieur-Kinderopvang-Pimmetje07.jpeghttps://cdn.shopify.com/s/files/1/0766/9740/3717/files/De-Beleving-United-Kids_0040-JPEG-1600px.jpg Meer advies nodig? Schakel een van onze ontwerpers in. Zij hebben al heel veel scholen en kinderopvangorganisaties geadviseerd over inrichting, ook als het vooral om herindelen en ordenen gaat. Wij helpen je graag!

Volgende lezen

Buitenruimte kinderopvang ook een beleving
Van visie naar interieur FloreoKids